Agentschap voor Natuur en Bos | ANB
Code de certificat FSC: NC-FM/COC-064995
Code de licence FSC : FSC-C018456
Koningin Maria Hendrikaplein 70 bus 73
9000 Gent
Danny Maddelein
FSC-groepscertificaat van het Agentschap voor Natuur en Bos
De bosindex in Vlaanderen is laag (13%) en de bos- en boseigendomsstructuur is zeer versnipperd. Binnen FSC-certificering bestaat de mogelijkheid tot groepscertificering. Dit systeem verenigt een aantal bosbeheerders die als groep gecertificeerd worden. De voordelen spreken voor zich: de verantwoordelijkheden worden gedeeld, net als de administratieve en financiële lasten.
Sinds eind 2006 beschikt het Agentschap voor Natuur en Bos over een FSC-groepscertificaat, waarbij het agentschap de organisatie en het management van het groepscertificaat op zich neemt. Wanneer je als bosbeheerder voldoet aan de FSC-criteria, kun je lid worden van de groep en op die manier een FSC-label voor jouw bos behalen. Jouw hout komt dan als FSC gelabeld hout op de markt. Dankzij het agentschap haal je op een eenvoudige manier een FSC-label. De ondersteuning vanuit het groepsmanagement vermindert de administratieve en financiële lasten tot het absolute minimum.
Toetreden tot de groep?
Het groepscertificaat van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) staat open voor alle Vlaamse boseigenaars, zowel openbare besturen als private eigenaars. Zelf heeft het ANB de ambitie om voor al haar domeinbossen snel een FSC-certificaat te verwerven.
Ben je een bosbeheerder met een bosbeheerplan conform de Criteria Duurzaam Bosbeheer en ben je geïnteresseerd in het behalen van een FSC-label? Maak dan snel een afspraak en wie weet verkoop ook jij binnenkort FSC gelabeld hout!
21.605 ha FSC gecertificeerd bos
Via het FSC-groepscertificaat van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) telt Vlaanderen actueel 21.605ha FSC-gecertificeerd bos. Dit is goed voor een FSC-index van ruim 12%. In 2014 werd in totaal 86.952m³ inlands FSC-gelabeld hout uit de Vlaamse bossen aangeboden.
Het leeuwendeel van het FSC-hout is traditioneel afkomstig uit Limburgse (41%) en Vlaams Brabantse (31%) bossen. Opmerkelijk is het aandeel afkomstig uit West-Vlaamse bossen (13%). De verhouding naaldhout (59%) tegenover loofhout (41%) is analoog aan 2013.
De boomsoorten grove den (31%), Corsicaanse den (19%) en beuk (13%) blijven ook in 2014 samen 2/3 van het totale gekapte volume voor hun rekening nemen.
Houtverkoop
Informatie en data over houtverkopen – waaronder FSC-gecertificeerd hout – kan u hier raadplegen: http://www.houtverkopen.be
Catégories
- Bois européen - grumes